• Нелінійність сюжету
  • Цікава історія
  • Драйвовий мультиплеєр
  • Колоритні персонажі
  • Нудний зомбі режим
  • Застаріла графіка

"Що було те було, що буде те й буде, ти цінуй те що є, бо лиш сьогодні життя твоє!". Ці слова говорять нам не дивитись у минуле, згадуючи старі помилки, а жити сьогоднішнім, теперішнім днем, і робити його кращим, адже минулі помилки слід пам’ятати лише для того, щоб робити з них висновки на майбутнє. Це все правдиво у нашому простому житті, але тільки не у багатостраждальному Call of Duty Black Ops 2, де немає страху... є лише жага помсти.

Друга частина Call of Duty black Ops 2 принесла ґеймерам епічну, заплутану та бентежну сюжетну кампанію. Сама історія жбурляє гравця у різні куточки світу і різні часи, даючи головному персонажу Девіду Мейсону, нові спогади. А згадати є що, адже Девід був свідком смерті свого батька, Алекса Мейсона, котрого безжально вбив Рауль Менендез, могутній терорист, що має на меті помститися. За що? Це ти вже сам з’ясуй. Поштовх до спогадів Девіду дає Вудс, якого ми бачили у першій частині Black Ops. Саме він заварив цю кашу, разом зі своїми товаришами в минулому. І саме завдяки йому, ми відчуємо на собі гарячий спадок їхніх помилок.

Помста і страждання -- сюжетний стрижень гри. Обом головним пресонажам є за що при нагоді вбити один одного, тим не менше, розробники гри Treyarch дали нам шанс вибору. Не між добром і злом, а між злом і стриманістю, щоб не вбити свого ворога при першій же нагоді. На жаль це тільки у деяких випадках, у всіх інших ми пливемо за течією, тобто за лінійним сюжетом.

Майбутній час, а саме 2025 рік не обділив нас технологіями. Новітні невидимі костюми, електhонне наведення, імпульсні гранати, повітряні, морські та наземні бойові сили. Усім цим можна покерувати у двох режимах, у вигляді стратега-командувача, та у вигляді ручного керування окремим дроном чи солдатом. Хоч це і видовищно, проте не дає такого враження, як поїздка на автівці, коли не встигаєш зрозуміти, що відбувається, при стількох вибухах, чи політ на новенькому, хоч і злегка подряпаному винищувачі, коли добре відчуваєш і горизонтальний, і вертикальний бій з ворогом. Одним словом, розробники змусили нас опанувати техніку керування бойовими дронами, ну а ми і не відмовлялись від цього.

Зрідка можна побачити події очима Менендеза, головного негативного персонажа. Перейнятися його стражданням, болем та минулим. А от, що він замислив для помсти, приховано до самого кінця.

Музичний супровід приємно доповнює ситуацію на екрані. Настільки, що драматичні моменти можна передбачити. Драйвових композицій, звісно, вистачає, а от клубна музика була справжньою несподіванкою. Поціновувачів ігрових саундів, закінчення кампанії неабияк вразить.

У мультиплеєрі  Call of Duty Black Ops 2 теж частково можна керувати дронами. При певній кількості набраних фраґів, можемо встановити турель або викликати іншого літального, чи наземного залізного друга. Сервери для гри нам підбираються автоматично, як і склад гравців. Тим не менше, ніхто не забороняє збирати свою команду в окремій групі. Початківці можуть потренуватися з ботами або з іншими такими ж гравцями. Показати, що ти у крутому клані, можна з допомогою назви клана на автоматі, а обмалювавши своє лице, можна сподіватись, що ворог настрашиться. Стрибки у повітрі, безліч видів зброї, шокери, міни, що злітають -- усі прибмбаси для прутких ґеймерів присутні.

У зомбі режимі приємно проводити час із друзями. Можна добряче повеселитися у страшному автобусі чи на відстрілі зомбі, ховаючись у приміщеннях, що мало придатні для виживання. Способи барикадування вікон та дверей нам уже відомі. Сам режим поділений на три підрежими. У першому, дві команди по чотири особи мають протриматись довше за своїх супротивників. У другому усе стандартно, потрібно якомога довше виживати. У третьому доведеться подорожувати або пішки або на автобусі, збираючи різні цікаві та інколи незрозумілі прибамбаси, з яких, подейкують, можна скласти зброю.

Серія Call of Duty існує близько дев’яти років. За цей час нам показали багато цікавих ігор і масштабність розробників, у плані розвитку гри, зменшується з кожним виходом нової частини. Можливо саме тому Treyarch вирішила показати Black Ops 2 у майбутньому і в минулому, так би мовити, додати трішки яскравих барв. Та для окремих ґеймерів цих барв замало, інколи відчувається, що дехто з гравців, так і чекають того провального моменту серії, коли гра не окупиться. Та це не загрожує Black Ops 2 котра уже заробила 500 млн. доларів. Вдалий вихід на тлі провальної Medal of Honor: Warfighter зробив свою справу. Успішна рекламна кампанія і так відомого бренду теж не підвела, що дало приємний результат для видавця і розробників, ну а для нас -- приємні години у цікавому сюжеті.

Відеоогляд

Автор та монтаж: Павло "Pawklo" Щур
Голос: