ПИРОГИ. Рецепт статистичний: "Скажи мені, в який жанр граєш і я скажу хто ти"

ПИРОГИ. Рецепт статистичний: "Скажи мені, в який жанр граєш і я скажу хто ти"

18 серп. 2012
by PlayUA category Новини - Пироги

Тобі не приходила думка: "Чи можна зробити ідеальну гру, яка б всім сподобалась"? Мабуть, кожен гравець про щось подібне міркував. Але який жанр підібрати для цієї покорительки сердець і помислів? Може це має бути епічне РПГ? Але, ж твій друг віддає перевагу шутерам, брат обирає стратегії, а дівчина - квести. В чому ж причина такого розмаїття смаків? Спробуємо її розкопати за допомогою психології.

Що таке темперамент?

Провівши невелике соціологічне опитування серед користувачів PlayUA і підсумувавши результати, я дійшов висновку, що гравець віддає перевагу певному жанру залежно від свого темпераменту. Ще в 5 столітті до нашої ери, древньогрецький лікар Гіпократ заявив, що люди розділяються на чотири основні типи, - це холерик, сангвінік, флегматик та меланхолік.

Висновок вченого мужа пережив віки і отримав наукове обґрунтування Іваном Петровичем Павловим. Російський науковець, лише в анекдотах невмотивовано мучив собачок, а в житті ще й відкрив закономірність, суть якої в тому, що темперамент це прояв швидкості та сили реакції нервової системи на зовнішні подразники. А, оскільки, кожна комп’ютерна гра теж є таким подразником, то і реакція на неї в кожного темпераменту своя.

Саме через особливості нервової системи тобі подобається «Mass Effect», а твоєму другові «Яйця Фаберже». Тому, твоє пояснення: «В мене кращий смак, бо ти друже - лопух», як бачиш, не наукове. Хоч... Та, краще не будемо сперечатися про смаки і перейдемо до конкретики.

Чи грав би Цезар у стратегії?

Серед моїх рідних та друзів дуже багато холериків. Тому, з повною відповідальністю заявляю, що люди з таким типом темпераменту дуже активні та генерують масу ідей (часто нестандартних).

Опираючись на прочитані визначення, надам власний скорочений опис: холерик - це швидка людина, яка має колосальний запас енергії, в якої емоції бурують, а настрій часто змінюється. Крім того холерик, зазвичай, товаришує зі спокійними людьми, дуже полюбляє поговорити, а міміка зрадницьки видає всі його почуття.

Недоліками холериків є неорганізованість, поспішність рішень і, вміння кинути справу на півдорозі. Але, як не парадоксально, холерики прекрасно контролюють себе в критичних ситуаціях (що доводилось неодноразово спостерігати особисто).

Граючи в комп’ютерну забавку, холерик не зраджує своїй артистичній натурі і тішиться, коли за його дійством спостерігають глядачі. Проте, якщо в дитинстві, він може заманити на «небачене видовище» маленького братика, дрімаючу бабцю, чи хоча б зібрати групу з плюшевих медведиків, то в дорослішому віці добровольців знайти важче. Саме тому, найчастіше летсплей записують холерики, так вони реалізовують свою маленьку слабкість ділитись враженнями під час гри.

Відповідаючи на питання – про улюблені ігрові жанри, абсолютно всі холерики в першу чергу назвали екшен (англ. Action) та його піджанри шутер від першої особи (англ. first-person shooter), шутер від третьої особи (англ. third-person shooter) та пісочниці (англ. sandbox). Не менше, ці гарячі хлопці, полюбляють автосимулятори, які в розмовній мові іменуються «гонками» та ігри про спорт. Рідше обирають РПГ (англ. Role-Playing Game), а про квести (англ. Adventure) згадала лише половина опитаних. Крім того, найвідвертіші зізнались, що рідко дограють рольові ігри до кінця. А найцікавіше, що жоден з опитаних навіть не згадав жанр стратегій (англ. Strategy). Хоч це не означає, що холерики його навіть не «куштують», однак свідчить, що грають рідко.

Психологи вже давно звернули увагу, що через особливості свого типу темпераменту холерики не отримують задоволення виконуючи чужі правила, створюючи чи розвиваючи щось, а бажають отримати швидкий результат (цей висновок підтверджує розповідь одного з опитаних, який пояснив, що сюжетну лінію в РПГ він проходить прокачавшись до нереального рівня). Саме тому, холерики найбільше люблять екшени і не проходять стратегії.

Золота середина?

Найпопулярніше бути сангвініком! Носії такого типу темпераменту товариські, енергійні та продуктивні в роботі. А ще сангвініки прекрасно вміють переконувати (треба бачити, як мій друг сперечається з ДАІшниками).

Сангвінік, має швидку реакцію на всі події, що відбуваються навколо, відносно легко переживає неприємності та любить нові враження. Саме тому, сангвініки виявились «всеїдними» щодо ігрових жанрів. Тобто, вони готові грати у будь-яку забавку (як відписав один із опитаних: «На жанри не звертаю уваги»). Однак, не всі ігри хлопці проходять до кінця, тому, можна і для сангвініків виділити фаворитів.

В першу чергу, опитані сангвініки теж зізнавались в любові до екшенів. Проте, на відміну від холериків, вони згадували не лише шутери, але і жанр стелс (англ. Stealth). Не менше полюбляють сангвініки і рольові ігри та такі підвиди жанру, як тактична РПГ (англ. Tactical Role-Playing Game) та Японська РПГ (англ. Japanese Role-Playing Game).

Мабуть, завдяки своїй вродженій схильності до нових знайомств та спілкування, сангвініки воліють грати в різні онлайн ігри. Опитані назвали MMORPG проекти, та ігри типу MOBA (англ. Multiplayer Online Battle Arena).

З жанром стратегії та квестів у сангвініків справи йдуть гірше. Кумедно, але ніхто не визнав, що не любить такі ігри, а виправдовуються відсутністю часу та довгою тривалістю цих проектів. Проте, якщо врахувати, що сангвініки мають рису не пробивати лобом стіни, а переключатись на простіші завдання, то це пояснює їх прохолодне відношення до квестів. Неувагу до стратегій теж можна пояснити особливостями типу темпераменту, адже без нових вражень та через одноманітність повторюваних дій сангвініки стомлюються і втрачають інтерес.

Терпіння і праця усе здолають!

Люди з відмінною працездатністю, наполегливі, витримані, терплячі та спокійні - це флегматики. Їхніми недоліками є повільність та невеликий запас енергії. А ще представники цього типу темпераменту тяжко переключаються із однієї справи на іншу.

Результати опитування серед флегматиків було любо приймати - відповіді надавались вичерпні та чіткі. Не менш характерними були і результати. Найбільше флегматики обожнюють жанр РПГ (геть усі опитані назвали його). Така ситуація має з’ясоване пояснення, справа в тому, що флегматики в житті намагаються триматись в тіні і дотримуються чужих правил, навіть всупереч своїй волі. А в рольових іграх, люди з таким типом темпераменту дозволяють собі реалізувати власні стримані бажання та прагнення, як-то стати лідером чи отримати визнання віртуального світу.

Не далеко від РПГ відстали і стратегії. Це також легко пояснюється особливими рисами типу темпераменту - схильністю флегматиків займатись одноманітними справами, щоб захиститись від перемін.

Не чужа флегматикам і цікавість до екшенів. Ганяють шутери вони в меншій мірі ніж екстраверти – сангвініки та холерики, проте постріляти теж полюбляють.

Здебільшого в останню чергу опитані згадують квести. Та все ж жанр загадок серед флегматиків має найбільше прихильників. А для декого з опитаних він, взагалі, стоїть на першому місці.

Зважаючи на неквапливе сприйняття часу не дивно, що серед флегматиків майже не згадувались симулятори, які зазвичай вимагають блискавичної реакції (крім однієї відповіді про інтерес до гонок).

Фантазія має недосяжний рівень графіки

Слід відразу визнати, що меланхолік - це складний для пізнання темперамент, оскільки його представники дуже замкнуті. Тому, погугливши дізнаюся, що меланхоліки емоційні та чутливі люди, які глибоко переживають свої невдачі, мають схильність до самозаглиблення. Їм властива стриманість, приглушеність моторики та мовлення. Часто вони нетовариські, але зате вірні та надійні друзі.

На жаль, через характерну недовірливість, відповідей на опитування від меланхоліків прийшло критично мало. Тому, опис їхніх смаків базується більше не логічних висновках, чим на результатах дослідження.

Достовірно можна встановити, що меланхоліки полюбляють РПГ. Це й слід було очікувати, оскільки жанр дозволяє відіграти бажану роль (чи встановити власні правила), що в житті не вдається втілити через стриманість та обережність.

Дивно, але у відповідях жодного разу не згадуються стратегії. Хоча це можна пояснити тим, що меланхоліки, як і холерики не дуже полюбляють дотримуватись чужих правил.

Проігнорували меланхоліки і екшени та симулятори, що і зрозуміло, адже через інертність та невміння швидко переключатись, представники темпераменту тяжко сприймають такі швидкі жанри (хоч один з опитаних виділив серед улюблених піджанрів - слешер (англ. Slasher)).

Жанр квестів меланхоліки полюбляють вибірково – згадують лише жахастики-виживастики (Survival horror). Однак, вибір такого піджанру, пояснюється схильністю до песимізму та тривожністю темпераменту. До речі, характер творчості знаменитого меланхоліка Миколи Гоголя також підтверджує такий висновок. Розвиваючи думку, можна припустити, що меланхоліки полюбляють і артхаусні ігри типу «The Path», «Sublustrum» чи «Тургор».

На жаль, меланхоліки не захотіли повністю розкрити свої секрети щодо ставлення до ігор, однак, не забувай, що сильною стороною меланхоліків є прекрасна уява та внутрішній світ. Можливо, їм не потрібно, навіть встановлювати гру, щоб пережити цікаві та захопливі пригоди, а досить запустити свою уяву…

Масло масляне, чи щось більше?

Отже, провівши дослідження ми отримали не лише забавні відомості, про те хто і у що любить пограти, але й відповіді на деякі масштабніші питання.

Так, стало зрозумілим, що кожен з існуючих жанрів завжди матиме своїх прихильників. Тому, єхидні прогнози про зникнення якихось жанрів (не будемо тицяти в квести пальцем) є безпідставними. Також, очевидно, що жанри і надалі матимуть свої особливості і ніколи не зіллються у якийсь один наджанр, не зважаючи на експерименти із запозиченнями.

Крім того, ми зрозуміли (хоча б поверхнево) механізми та приховані мотиви, які змушують нас грати у певні забавки. Ці знання дають авторові нахабство заявляти, що ігри мають і важливе значення у вихованні особистості! Наприклад, РПГ допоможе флегматику впевненіше приймати рішення і в справжньому житті, а квест навчить сангвініка не відступати перед складнішими завданнями. Тобто, є сенс батькам чи педагогам серйозніше віднестись до комп’ютерних ігор та з їх допомогою розвивати у молодих людей сильні сторони їхнього темпераменту та боротися зі слабкими.


Ще хвилиночку уваги!

Прочитавши статтю, не поспішайте обурюватись: я холерик, але моя улюблена гра стратегія! Зважте, що абсолютно чистих типів темпераменту в природі майже не існує. Тому, кожен з нас має домішок ще одного чи навіть декількох типів темпераменту. Крім того, як звернув увагу Nazzer, в своїй відповіді на опитування, певний вік теж має свої уподобання. Наприклад, якщо в 15 років тобі подобається екшен, то в 20, можливо, його місце займе РПГ, а в 25 – стратегія. Однак, це вже тема іншої статті. Ось такі от Пироги.

P.S. Дякую, за консультації з питань психології користувачці Kvitka.

Автор: Oleg Titov


Долучайся до групи ґеймерів-інтелектуалів Пироги

Читай також попередню статтю про графіку та анімацію в іграх