ПИРОГИ. bitComposer купили права на S.T.A.L.K.E.R чи ні?

ПИРОГИ. bitComposer купили права на S.T.A.L.K.E.R чи ні?

13 груд. 2012
by Android_AS category Новини - Пироги

Учора мережею пролетіла чутка, що німецька компанія-розробник bitComposer купила права на бренд S.T.A.L.K.E.R. для створення гри. Дещо дивно, не вловлюєш? Щоб уникнути зайвої дезінформації, давай спробуємо розібратися хто правий, а хто - апельсин.

Звичайно, новини, які засновані на самопіарі далеко не такі достовірні, як є насправді. Так сталося і у випадку з радісними заявами німців.  Мовляв вони розробляють гру зі всесвіту S.T.A.L.K.E.R., адже нещодавно купили на це права у письменників-фантастів - братів Стругацьких. Але не варто поспішати з висновками і радіти чи плакати по розробці  S.T.A.L.K.E.R. 2 іноземною компанією. Про це свідчить велика кількість тексту нижче під цими словами.

Борис та Аркадій Стругацькі

Купили вони права на "Сталкера" у покійного Бориса Стругацького - письменника-фантаста, який зі своїм братом писали сміливо та цікаво у часи деспотичного СРСР. Одна з їхніх робіт - "Пікнік на узбіччі", стала наріжним каменем для створення серії ігор S.T.A.L.K.E.R. Але це не означає, що їм належали права на ігровий франчайз. Навпаки, точилися суперечки і судові справи з GSC довкола назви гри. Саме тому у ігрового Сталкера є крапки у назві, щоб не було юридичних проблем.

Обкладинка до фільму "Сталкер", знятого за мотивами книги "Пікнік на узбіччі" 1979 року

А права на "сталкера з крапочками" і надалі залишаються в руках Сергія Григоровича, про що свідчить даний документ. Тобто не "бітам", навіть не Bethesdа належить S.T.A.L.K.E.R., а колишньому голові компанії українських розробників ігор. Щоб спростувати це непорозуміння, GSC Game World розпочала розсилання пресс-релізів, де вказувала, що "компанія GSC Game World та Сергій Григорович залишаються повноцінними власниками гри S.T.A.L.K.E.R. і бренду в цілому, включно з товарними знаками, всесвітом гри, технологією тощо".

Також вони іронічно поставилися до купівлі прав на створення гри по книзі "Пікнік на узбіччі" та сумніваються щодо якості майбутнього продукту і чи не пошкодить цей проект загальному уявленню про франчайз S.T.A.L.K.E.R.. Адже "bitComposer підносить своє придбання як продовження франчайзу STALKER", чим насправді, немає права займатись. Ну, це якщо говорити про "сталкера з крапочками".

Ось - правильний  S.T.A.L.K.E.R., з крапочками...

Відомий український ґеймблоґер Сергій Гальонкін ще до масової істерії намагався усіх заспокоїти і розвіяти міф про розробку S.T.A.L.K.E.R. 2 компанією bitComposer. У своєму блозі він підійшов до проблеми з фронту, підкопав глибше і вивідав, що права bitComposer купила у видавницької фірми друкованих видань АСТ, які вони в свою чергу отримали від Бориса Стругацького. Цю ситуацію він пояснює так: "вони купили тільки "Сталкера" (не плутати зі S.T.A.L.K.E.R.), але не "Пікнік на узбіччі". Це приблизно як купити Дарта Вейдера, але не купити "Зоряні війни" - дешевше, ніж оригінальний бренд цілком, але дещо обмежує."

Андрій Тарковський під час зйомок

Маємо тепер ще більш обрізаний результат, ніж очікувалось. Замість можливої розробки гри про Зону ми отримали ігроїзацію  фільму Тарковського "Сталкер" 1979 року. Хоча про сталкерів ігри вміють робити тільки в Україні. Варто лише дочекатися часу, коли це ще стане можливо.

Розглядаючи цю проблему з іншого боку, варто пригадати, що видавцем "Поклику Прип'яті" в країнах Європи виступала якраз та сама компанія bitComposer. Відомо також, що вони недоплачували GSC Game World кошти за продаж ігор за кордоном. Наштовхуєшся одразу на думку: "Чи, бува, не через це компанія і закрилась?.."


Підсумовуючи всю інформацію, отримуємо гучний самовар самопіар від  bitComposer. Бо по суті ніхто не розроблятиме саме S.T.A.L.K.E.R. 2 - сиквел, рімейк, чи спін-офф. А згадуючи Бетезду - облиш і їх. У них і своїх франчайзів з постапокаліпсисом достатньо. Навіщо їх скуповувати у конкурента, який популярний, в основному в країнах СНД та Німеччині? Ігроїзацію "Пікніку" теж не варто очікувати. Максимум - спроби, але з поміняною концепцією і вуаллю доробок. Тому заспокойся і не панікуй. Годуйся мандаринками і чекай на Survarium. Бо може, коли розробники з Vostok Games таки стануть на ноги, Григорович зі СПРАВЖНІМ S.T.A.L.K.E.R.'ом повернеться до ігроробів і вони скінчать розпочате. На що і сподіваємося. Ось такі Пироги.