Violence Online
  • високоякісний дизайн
  • комфортний інтерфейс
  • захопливий ґейплей
  • космічні бої можуть швидко набриднути
  • сильно обмежені стратегічні можливості

Реліз покрокової інді-стратегії Endless Space був тепло зустрітий фанатами. Фактично саме допомога гравців, які оформили попереднє замовлення і взяли участь у бета-тестуванні, дозволила розробникам із Amplitude Studios довести свій проект до релізу. Вихід високоякісних стратегічних ігор останнім часом – це велика рідкість, а ігор піджанру 4Х – тим паче. «Еxplore, expand, exploit, and exterminate» (досліджуй, розширюй, розробляй та знищуй) – ось основи ґеймплею таких стратегій, найвідомішою з яких, звичайно, є Цивілізація Сіда Меєра.

Арт гри та описи певyих рас навівають спогади про Дюну

Ігрова механіка Цивілізації, перенесена на галактичний макрорівень, дала початок цілій плеяді ігор. Проте серіали минулого, такі як Galactic Civilizations та Master of Orion, із часом зачахли, залишивши за собою порожню ринкову нішу. У наш час, коли крупні компанії-видавці стабільно уникають фінансування вузьконішевих ПК-стратегій і орієнтуються на прибуткові консольні блокбастери, тільки фанатське фінансування (за допомогою передзамовлень) рятує ситуацію.

Шукай планети земного типу, океани та джунглі на перших етапах гри. Наприкінці зможеш будувати процвітаючі мегаполіси навіть на уламках космічного сміття

Endless Space підкуповує, в першу чергу, ґеймплеєм. Характерна особливість доброякісної стратегії відчувається у повній мірі: коли кажеш собі ввечері «Ну, ще пів годинки…» і йдеш наступного дня, майже не спавши, на роботу... Хіба можна лягати спати, коли твоїй державі загрожують агресивні рептилії-самураї Хішо, а союзники – Амеби-філософи – ловлять ґав? А що робити із Краверами, кібернетизованою космічною сараною, у лексиконі якої немає слова «мир», проте є понад 200 синонімів для слова «вбивство»?

Зоряна безмежність на твоєму моніторі

У грі нам відведена роль лідера однієї з галактичних імперій. Расу обираємо із дев’яти доступних, або створюємо власну, додаючи ті чи інші характеристики. Раси, до речі, досить цікаві. Чого вартий один ексцентричний міліардер Ґораціо та його п’ять мільярдів клонів! Зробивши вибір та розібравшись із параметрами розмірів і густини галактики, а також налаштуваннями складності, потрапляємо до головного ігрового екрану.

Інтерфейс гри досить комфортний, дуже тішать дизайн та арт (схоже, що розробники надихалися такими шедеврами фантастики, як «Дюна» Френка Герберта). Із реалізацією графічної частини гарно порається популярний кросплатформенний рушій Unity 3D. Музичний супровід, своєю чергою, налаштовує на вдумливий, медитативний ґеймплей.

Привітальна команда гостинних та миролюбних Краверів

Механіка таких ігор завжди подібна: летимо до інших зоряних систем, колонізуємо їх, розробляємо технології і розбираємось із опонентами. Ресурсами слугують очки науки, технології та продовольства, а також місцева містична валюта – Пил. Пил – це високотехнологічний залишок життєдіяльності легендарної стародавньої цивілізації, який слугує для оплати послуг різноманітних героїв. Герої своїми активними та пасивними уміннями можуть серйозно впливати на продуктивність колоній, а досвідчені генерали легко змінюють хід битви на свою користь. Додаткові стратегічні ресурси (що розкидані по всіх системах, проте невидимі, якщо не вивчено певної технології) грають важливу роль у планування стратегії гри. Наприклад, без Титаніуму-70 можна забути про горді крейсери та нищівні ракети.

Правильний баланс озброєння та захисних систем корабля - ключ до перемоги в космічних баталіях

Погравши трішки, розумієш, що гра досить складна. Мене виносили тричі, доки я нарешті не взявся за голову і серйозно розібрався в механіці. І це на нормалі.

Третьому із семи рівнів складності :). Тому одразу дам поради:

1. Сфокусуйся на якомусь одному типі озброєння для своїх кораблів (у мене променева зброя творила чудеса із опонентами!).
  2. Бронюй кораблі в залежності від того, чим стріляє твій ворог (а це зазвичай будуть кінетичні гармати).

Космічні баталії викликають змішані враження. Вони побудовані згідно з принципом камінь-ножиці-папір: ми обираємо стратегію та спостерігаємо інтерактивний ролик, із зіткненням двох флотилій. Спершу цікаве відео, на жаль, досить швидко набридає і вже після десятого-двадцятого зіткнення починаєш користатись автобитвою.

Гарно збалансований флот змітає ворогів немов пилюку

Також засмучує відсутність зіткнень на поверхні планет і низки додаткових ґеймплейних фішок, присутніх в іграх-попередницях. Звісно, тут виразилися фінансові обмеження розробників.

Проте, незважаючи на низку недоліків, Endless Space – прекрасна, дуже адиктивна стратегія, і бажання розробників прислухатися до своїх фанів дозволяє припустити, що у майбутньому вона ставатиме тільки кращою.

Автор: Андрій snumryk Драган