• Оригінальний ґеймплей
  • Серфінґ на тахті
  • Польоти на сейфах
  • Левітації на столах
  • Булькання Айка
  • Недопрацювання природи світу

Божевілля до кожного приходить по-різному. Хтось губить клепки із великого горя, комусь допомагає втома на роботі, когось доводять дружина і діти, а хтось може необачно придбати у Steam'і милу і простеньку на перший погляд забавку і законандрити квантум, аж до болю у спині і скреготу зубів, до криків ненависті серед ночі і зойків несамовитого щастя перемоги. Quantum Conandrum, просторова головоломка від людей, причетних до створення оригінальної Portal, могла якщо не перевершити, то хоча б наблизитися до слави фаворита жанру. Давай розберемося, чи їй це вдалося.

Конандрум милосердя

Безіменний куций юнак, головний герой гри, завітав до свого дядька, причмеленого винахідника, що неодноразово виховував малого, коли його батькам це видавалося надто обтяжливим. І, як це часто трапляється із причмеленими винахідниками, дядько став жертвою власного експерименту. Його завіяло цілою купою фізичних сил у якесь паралельне зайкрайсвіття і єдина надія на порятунок старого - це племінник, у чиїй низькорослій шкурі нам доведеться подолати усі випробування на шляху до запуску чотирьох генераторів.

Учений спромігся зберегти радіозв'язок і тому його голос можна буде чути протягом усієї гри. Звісно, це не GlaDOS але дотепи нашого невидимого супутника іноді таки дотепні. Сейфи і картонові коробки, якими завалено будинок дивакуватого родича не раз нагадають про експериментальні куби Apertupe Science. А фантастична рукавиця, за допомогою якої можна перемикати рівні реальності, перегукнеться злегка із порталґаном, яким так вправно володіла Чел.

Не Portal'ом єдиним живе наука

І все ж суть гри кардинально відрізняється від Portal. Адже усе зводиться не до проходів із дірки в дірку, а до прокладання шляху за допомогою використання різних фізичних властивостей предметів і світу, у залежності від того, на якому рівні реальності ми перебуваємо. Для вирішення наших проблем, доступні усього чотири види реальності: м'якенький, у якому усі предмети стають м'якими і легкими; важкенький, у якому усе удвічі тяжче; антигравітаційненький, у якому тяжіння діє у протилежному напрямку і - повільненький, у якому час протікає значно повільніше. О, так, це звучить приголомшливо! Тут можна пожбурити річ і встигнути самому її вхопити на протилежному кінці кімнати. Можна мандрувати через велетенські простори верхи на дивані. Можна просто в повітрі будувати сходи із ящиків і підніматися цими сходами на потрібну височину. І це лише на початковому рівні!

Крім того, що ми можемо змінювати фізичні властивості предметів, хату зниклого міжсвітового мандрівника нашпиговано найрізноманітнішими механізмами, трубами і проходами. Тобі зустрінеться неймовірна кількість рухомих платформ і проваль із "науковим соком", занурення у який завжди супроводжується смертю.

А у нас тут своя ідеасфера...

Будинок божевільного мудрагеля нагадує маєток у вікторіанському стилі, який будувала зграя молдаванів шизофреніків. Кожний рівень - неповторний завдяки дивовижним елементам інтер'єру. А зустрічі з міжсвітовим звірятком Айком, домашнім улюбленцем і асистентом запропалого вченого, завжди приноситимуть сентиментальну радість на зболіле від невдач серце ґеймера.

Гра побудована доволі грамотно і не навалюється на нас цілою купою можливостей та не обтяжує значним різноманіттям складових головоломок у одному рівні. Усе подається невеличкими порціями і логічні задачі заучуються протягом кількох рівнів. Гра сама виховує ґеймера і готує до складніших завдань. Проте іноді завдання видаються надто складними і не через мудруватість причинно-наслідкових зв'язків, яких треба дотриматися, щоб досягти успіху, а через банальну неузгодженість деяких механізмів. Часто так виходить, що ти вже розгадав загадку, але мусиш знову і знову повторювати одні й ті ж дії, щоб усе спрацювало правильно. Тобто потрібна значна доля спритності. Тому забавка нерекомендована новачкам, які ще не пройшли хоч десяток ігор від першої особи, а для поціновувачів щирого хардкору гра виявиться приємним відкриттям.

Пара-па-па-пааам, картопля!

Важливою часткою атмосфери Quantum Conundrum став музичний супровід. Основна мелодія добряче закарбовується у пам'яті і легко насвистується у побутовому житті за межами ґеймінґу. Голос дядька не дратує (якщо ти не надто часто помираєш перед якимись із його промов), а звуки машинерії, якою напхано споруду створюють незабутнє відчуття причетності до науки.

"Він усе зруйнував", - викарбують на твоєму надгробку

Quantum Conundrum - це доволі цікаве і незвичне перевтілення геніальної Portal. Проте кілька суттєвих недопрацювань природи самого світу, іноді, псують враження від оригінального ґеймплею. Розбещеним простотою Portal, гра видасться незручною. Та людям із розвиненим терпінням буде де відчути захват від неймовірного відчуття польоту верхи на сейфі крізь загорожу із лазерних променів. Безумовний мастгев для поціновувачів головоломок із вищим за середній рівнем інтелекту.

Відеоогляд Quantum Conundrum

Текст та голос: Олекса "Snovyda" Мельник
Монтаж: Микола "Rizun" Реус