The Cave

Жанри: Платформер, Пригодницькі ігри Виробник: Double Fine Productions
  • Сюжет
  • Атмосфера
  • Гумор
  • Короткотривалість

У кожного з нас десь глибоко в темних закапелках душі причаїлося те чудовисько, яке ми старанно ховаємо від усього світу під маскою з високомірності та вихованості, що зветься “Цивілізація”. У кожного своє чудовисько, чи то ненависть до пихатого начальника, чи нерозділене кохання, чи тяжкий тягар брехні. Та є в світі таке місце, що дає змогу розкрити Себе, пізнати свої потаємні бажання і оті темні закапелки. Те місце зветься Печера...

Сюжет

За своєю суттю The Cave — це пригодницька стрибанка, яка розкриває перед нами характери семи персонажів, та за раз можна покерувати лише трьома з них. З плином проходження нам будуть показувати певні сцени з їхнього життя, що розкриває персонажа з різних ракурсів і в кінці дарує цілісне, цілком логічне (а іноді й навпаки) закінчення історії вибраних персонажів. Та, як не дивно, головною родзинкою сюжету є його оповідач, а точніше — балакуча Печера, яка постійно коментує дії персонажів, обсипаючи їх саркастичними зауваженнями і жартами, чим нагадує один трохи божевільний суперкомп’ютер. Сюжет покликаний донести до глядача мораль, що просочується крізь усю гру, і часом — аморальну поведінку головних героїв. Також варто згадати про те, що гра має кооператив на трьох гравців, що тільки збільшує цікавість ігрового процесу.

Ґеймплей

Основним завданням гравця у цій грі є вирішення логічних і не дуже головоломок, за допомогою використання вмінь кожного з персонажів, між якими можна в будь-який момент перемикатися. Лицар може ставати невразливим, Монах володіє телекінезом, а Гіллбі може надовго затримувати дихання під водою. Залежно від обраних персонажів змінюватиметься стиль гри і самі рівні, оскільки на деякі з них можна потрапити лише за допомогою здібностей певного героя. До прикладу, граючи за Мандрівницю в часі можна побавитися з часом та простором і, подорожуючи між трьома епохами, використовувати причинно-наслідкові зв’язки.

Плюси та мінуси

Однозначним плюсом гри є атмосфернісь та спосіб подання сюжету, адже, щоб знайти щось нове про життя персонажа, потрібно обнишпорити рівень, а голос Печери з його жартами та коментарями задає потрібний для проходження настрій та заповнює тишу між музичними композиціями, бо герої, нажаль, не розмовляють.

Ґеймплей затягує, та інколи хочеться розбити ґеймпад об стіну від того, що чергова головоломка виявилася настільки нелогічною і водночас простою, хоча ти вже мучишся над нею хвилин сорок. Та загалом враження більш ніж позитивні. Також варто сказати про реграбельність цяцьки, адже можна безліч разів проходити забавку, змінюючи склад в команді героїв, що дасть зовсім інші враження. З недоліків варто відзначити короткотривалість та неприємний фактор, що виникає, коли ти забув якийсь інструмент на минулому рівні, а наступний без нього не пройдеш.

Графіка та звук

Музики в грі майже немає та замість неї постійно лунають фонові звуки, що повністю відповідають подіям на екрані, чи то звуки ярмарку, чи тропічного острова. Графічно гра оформлена в мультиковому, навіть дещо карикатурному стилі.

Висновок

The Cave це одна з небагатьох ігор, що змушує задуматися над тим, що діється на екрані. Так, це вам не Mass Effect з важкими моральними виборами, та всеж Печера намагається донести якщо не до героїв, то хоча б до ґеймера деякі уроки. The Cave залишає після себе неоднозначні, але приємні враження.

Відеоогляд

Текст: Рома "Ultramarin" Береговий
Голос: Олекса "Snovyda" Мельник