Як робити гарні скріншоти?

Як робити гарні скріншоти?

18 груд. 2011
by Микола Сонячний category Конкурси - Скріншот дня

Як ви знаєте, портал справжнього ґеймерського духу проводить постійний конкурс - Скріншот дня. Ми збираємо кращі скріншоти з ігор, публікуємо їх, а наприкінці кожного місяця обиратимемо кращий, автор котрого отримає подарунок - ліцензійну гру у Steam.
Але от халепа! У школах не вчать, як робляться гарні скріншоти! І батьки про це ніколи не розповідали. Та й викладачі в університетах. То що ж робити? Як зробити достойний знімок ігрового екрану? Ось кілка порад:

Завжди тримай FRAPS увімкненим. Далеко не всі ігри самі створюють скріншот при натисненні клавіші PrtSc, а згортати вікно гри і вставляти знімок у графічний редактор - доволі накладно. Тому радимо користуватись цією чудовою програмою, яка не тільки дозволить зберігати скріншоти зручною вам клавішею (у іграх, де нема консолі, дуже зручно це робити тільдою (`)), але й заміряє кількість кадрів на секунду, що вам показує гра і допоможе записати ігрове відео, якщо ви захочете змонтувати ролик.
Лови момент! Ігри постановчі, такі, як Mass Effect, Відьмак 2, чи Battlefield 3 самі демонструють гравцеві зрежисовані сцени. Тобто, фактично, всю операторську роботу за вас вже зробили розробники - вам залишається тільки вчасно зробити знімок. А що робити у іграх-сендбоксах, де кат-сцен немає (Skyrim, S.T.A.L.K.E.R.)? Ну, тут складніше. Частину роботи за вас зробили ігрові дизайнери, намалювавши гарні світи. Та просто вийти у чисте поле і зробити скріншот - недостатньо. Навіть у таких іграх, завжди можна знайти більш вигідний ракурс, чи динамічніший момент. Приклади того, як робити скріншоти у Скайримі дивись унизу.
Скрін може бути не тільки гарним - він може ще й нести зміст. У недавньому Assassin's Creed: Revelations є кілька дуже зворушливих моментів. Наприклад, коли пристарілий Альтаїр прощається з сином (камера тоді демонструє його місце спочивання і віддзеркалення у воді героя, що обіймає сина), або ж коли бородатий Еціо дивиться у вічі скелету Альтаїра. За цими кадрами є ціла історія. Не полінуйся вловити її і написати як анотацію - це тільки збільшить твої шанси на виграш.
Відключи чортів інтерфейс! У більшості ігор є можливість відключити інтерфейс к бісовій матері. Зроби це! Міні-карта, чи список квестів на екрані псує все задоволення від перегляду зображення.
Будь оригінальним. Скріншоти з Скайриму ллються як весняний дощ. Але хто ж їх ще не бачив? Та є безліч інших гарних ігор. Batman: Arkham Asylum, Gothic 3, FlatOut: Ultimate Carnage, Just Cause 2, Limbo, Trine 2, Call of Juarez: Bound in Blood, Dead Island, EVE Online, Dust 514, L.A. Noire, Metro 2033, Prince of Persia, тощо.

Оголошую особистий конкурс - гру на мій вибір отримає той, хто зможе прислати самостійно зроблений скріншот з гри The Elder Scrolls III: Morrowind, котрим мене дійсно здивує. Але врахуйте - я у цій грі провів не один тиждень і здивувати мене складно. Назвімо це пошуком талантів :-)
P.S. Всі скріншоти на банері угорі - мої особисті. Хто назве мені список всіх ігор на колажі - той молодець :-)

Ну, як і обіцяв, ось кілька прикладів дійсно приголомшливих скріншотів зі Скайриму

Більшість скріншотів взято з сайту DeadEndThrills . Для створення цих скріншотів не використовувався Photoshop.