Огляд MSI R7770 Power Edition 1GD5/OС

Огляд MSI R7770 Power Edition 1GD5/OС

15 серп. 2012
by PlayUA, MSI category Новини - Огляди заліза

Знайомся...

Затримка виходу нового покоління консолей - не лише журба для прихильників цієї ігрової платформи, але й шанс для багатьох шанувальників ортодоксального PC-ґеймінґу довше насолоджуватися неперевершеною продуктивністю своїх кремінно-сердих коней і втішитися від значно кращої картинки на моніторах. Крім того це час, коли виробники відеокарт можуть заохотити аудиторію пекарів проапґрейдити свої системники відносно недорогим залізом.

 

До наших рук потрапила непересічна модель відеокарти від MSI, а саме R7770 Power Edition 1GD5/OС. Ця відеокарта належить до серії моделей Power Edition і вирізняється з-поміж інших цікавою частотною формулою. Зокрема, робоча частота чіпа збільшена з 1000 МГц до 1100 МГц але пам’ять працює на рекомендованих 4500  МГц.

Крім того модель наділена підвищеним потенціалом розгону. Цікаво, що незначні збільшення частот за допомогою програми MSI Afterburner, що входить у комплект поставки, помітно покращують “плавність” зображення у іграх, завдяки збільшенню кількості FPS.

Зустрічають по коробці...

Перше, що кидається в очі, після розпакування яскравої коробки із великою кількістю красномовних епітетів, це незвичне вирішення, щодо розташування вентиляторів... Насправді їх два: один вже примоствися над радіаторною решіткою, адругий, ти знайдеш в окремій коробочці.

Оцей другий вентилятор, приємного волошкового кольору, може бути встановлений на відеокарту додатково. При чому існує два варіанти його кріплення. Безпосередньо поверх вже присутнього вентилятора, завдяки чому значно збільшиться сила повітряного потоку на GPU.

Або ж, якщо посунути стаціонарний піддувач вздовж радіаторної решітки, то додатковий вентилятор встановлюється паралельно зі стаціонарним і при цьому збільшується площа охолодження. MSI назвала такий підхід до питання про вентиляторне охолодження - TransThermal Design.

Крім того, у комплекті поставки було віднайдено кольорові книжечки із вказівками для встановлення, перехідник з DVI на VGA, перехідник живлення і диск з драйверами та додатковим ПЗ.

… але цінують за примочки!

На поверхні піддослідної R7770 Power Edition 1GD5/OС нічого надзвичайного ми не виявили. З внутрішнього боку - стандартний інтерф’єс приєднання до материнки PCI Express, ззовні - CrossFire-інтерфейс для з’єднання зі ще однією відеокартою і двоконтактний роз’єм для живлення вентилятора, ззаду - один роз’єм для живлення відеокарти, а попереду, окрім вже традиційної металевої емблеми MSI, ще й три роз’єми для виводу зображення - DVI, HDMI і DP.

Із цікавинок, якими наділена R7770 Power Edition 1GD5/OС варто відзначити технологію “Геть, Порохи!”, тобто Dust Removal Technology, яка покликана врятувати відеокарту від запилення. Як і все геніальне, ця технологія проста, мов борщ і пряма, як двері.

Після старту системи, вентилятори 30 секунд крутяться у зворотньому напрямку, тобто дмухають на відеокарту і здувають порохи, замість висмоктування нагрітого повітря геть від відеокарти. Звісно, повністю від запилення така технологія не врятує, але, принаймні, заглядати у системник і чистити детальку доведеться рідше, ніж у випадку з іншими відеокартами.

Тишком-нишком

Яблуко від яблуні розробники можуть далеченько закотити.... При цьому, не завжди в результаті “котіння”, споживач отримує запашний яблучний пиріг. Та MSI вдалося не лише зберегти референсні властивості еталонної HD R7770, а й збагатити свою модель кількома покращеннями. R7770 Power Edition 1GD5/OС побудована на унікальному дизайні друкованої плати з 4-фазною схемою у силовій підсистемі відеокарти, на відміну від 3-фазної референсної схеми. Це дозволило збільшити живлення GPU на 25% у порівнянні з HD R7770. А використання військових компонентів класу Military Class III у створенні моделі дозволило досягти високої стабільності і довготривалості роботи відеокарти.

До слова, компоненти MSI Military Class III сертифіковані згідно зі стандартом самого Міністерства Оборони США під номером MIL-STD-810G і використовуються лише на материнських платах MSI. Отак, купуючи деталі від MSI із маркуванням Military Class ІІІ, ти не лише отримуєш високоякісну запчастину, а ще й підтримуєш війну за демократію у всьому світі. ;-) Без перебільшень, компоненти MSI Military Class III - найстабільніші компоненти, доступні сьогодні.

Під час встановлення залізяки у тестовий стенд, ніяких проблем не виникло, драйвери і додаткове ПЗ безперешкодно влилися у операційну систему.

За звичайних умов без навантаження, у приміщенні з поганою вентиляцією, відеокарта не нагрівалася вище 30°С. При максимальному навантаженні відеогрою Metro 2033 протягом кількох годин, температура графічного ядра піднялася до 64°С, що цілком нормально. При цьому шум системи охолодження не перевищував загального шуму системи, тобто охолодження працювало безшумно.

Після додання другого вентилятора у режимі паралельного з’єднання, шум став відчутний, однак температура ядра впала майже на 5°. Отже, другий вентилятор буде корисний для тих, хто збирається додатково розганяти відеокарту і часто навантажувати її.

Для розгону відеокарти, розробник пропонує просту у користуванні програму Afterburner.  У поєднанні з технологією Triple Over Voltage, можна регулювати окремо вольтаж GPU, пам’яті і AUX. А це значить, що в залежності від інших компонентів системи та фізичних особливостей кристала GPU, можна підібрати таку комбінацію вольтажу, за якої відеокарта працюватиме максимально потужно і стабільно. І все це здійснюється простим пересуванням трьох повзунків у програмі MSI Afterburner.

Покажи, що ТИ можеш!

Відеокарту MSI R7770 Power Edition 1GD5/OС ми прогнали за кількома тестами і у кожному випадку вона показала непогані результати, якщо зважити на її середню вартість по Україні 1100 гривень. При цьому тестування відбувалося у двох режимах: стандартному, при частоті ядра 1100  МГц і частоті пам’яті 4500  МГц  і розігнаному, при частоті ядра 1213  МГц і частоті пам’яті 6022  МГц. Результати тестування у порівняльних діаграмах нижче.

І що з того?

Отже, відеокарта MSI R7770 Power Edition 1GD5/OС відповідає усім сучасним вимогам до доброякісного ґеймерського заліза, підтримує більшість сучасних ігор, має непогані температурні і шумові показники і тішить душу невисокою ціною. Підійде для людей, що хочуть заощадити чесно нагромаджену копійчину і при цьому не сильно втратити на красі картинки. Ну, а військові компоненти класу Military Class III дозволять ще довго проходити ігрові блок-бастери до нового апґрейда компа.

P. S. Відеокарту для огляду, що не тяжко було здогадатися, надала компанія “MSI Україна”, яка підтримує портал PlayUA, бо він кльоский!

Автор огляду: Олекса snovyda Мельник