Блоґи

Спільнота ґеймерських блоґерів

Автор: Phoenix360ua
Phoenix360ua
http://playua.in.ua/blog/blogger/listings/phoenix360ua - огляди маловідомих інді
Користувач не на сайті
на Середа, 04 січня 2012 в Огляди

Огляд маловідомих інді-ігор. Частина 2.

Я продовжую серію оглядів інді-ігор. Сьогодні в нас справді цікавий гість! Як раз те що треба, аби відпочити від іншої метушні. Ця гра відоміша за попередниицю, але більш ніж гідна огляду, та перекладу. Про це, дивіться детальнішне у статті.

Випустили гру по Робінзону Крузо? Ні, друзяко. Це Stranded 2.

Мабуть усі хто читають це, колись чули про Minecraft. Його вважають "оригіналом", або ж "засновником свого жанру". Це звісно не так. Нотч сам казав звідки брав ідеї. Це старенька Dungeon Keeper, перша "кубічна" гра Infiniminer і  Roguelike-гра Dwarf Fortress. А особливо чудовий приклад, Stranded 2. Цю гру розробила команда Unreal Software, у 2005 році. Ні, вони аж ніяк не стосуються до інших відомих ігор. Завантажується також безкоштовно, із офіційного сайту. Вона дійсно, дуже схожа на пригоди Робіна Крузо. Слово "дійсно" я виділив, сама через ті враження, котрі надала мені ця, насправді чудова гра!

Ігровий процес.

Порятунку не було: мене чекала вірна смерть - і не в хвилях морських, бо море було спокійне, а від голоду. - з роману "Р. Крузо" Д. Дефо .

У грі присутній сюжет. Він доволі стандартний. Гравця після корабельної аварії викидує на берег острову, і як ви гадаєте, що ви повинні робити? Всі здогадались? Звісно, "просто-напросто" виживати. Гра сповнена гумору. Персонажі дуже калоритні. Чого тільки коштує божевільний старий дід-наркоман, котрий росповсюджує коноплю серед чорношкірих дикунів. На цьому краще зупинитися, бо спойлерити не гарно.

Вид у грі від першої персони. Спочатку слід розібрати інтерфейс. В нас є: шкала здоров'я, втоми, голоду та спраги. Ні, не буде ніякої гри у сімс. Все серйозно. Також присутній компас та меню швидкого виклику. Керування дуже зручне. Так приємно, я вже давно не керував:)

Тепер, що до самого виживання. Цей процес дійсно цікавий, а саме завдяки дуже високій інтерактивності.  Вам доведеться: плавати, пірнати, рубати дерева, садити рослини, добувати з гірських порід камінь, залізо і золото, вбивати живих істот (заради м'яса та різних компонентів), копати землю, ловити рибу, збирати гриби, ягоди і фрукти, будувати споруди.  Ви можете взаємодіяти майже з усім. Вся гра зав'язана навколо крафту. Єдиний рецепт, який я розповім - це примітивний молот. Робиться з каменюки та палиці. Без нього, ви навіть найпростішого намета з листя не зробите.

Для прикладу, декілька ігрових ситуацій:

-Якщо у вас кровотеча, чи перелом, ви повинні зробити відповідні дії, аби зупинити кровотечу, чи вилікувати перелом. 
-Одного разу я намагався з'їсти камінь, а в результаті переламав зуби і отримав кровотечу.   
-Будуть не самі приємні наслідки, після того, як ви поспите на вулиці.

Кажу одразу. Після довгої гри, із вашими володіннями буде настільки шкода розлучатися, що ти тільки і думаєш, "Цеж все я сам робив. Я більше ніколи такого гарного дому, великого поля, чудового стада і в решті-решт школи для мавп, ніколи не зроблю!"

Ось вона, атмосфера моєї мрії.

Не слід забувати, що гру випустили у 2005 році. Не дивлячись на це, багато хто скаже, "графа лайно". Звісно графіка вже заурядно застаріла, але тут такі ефекти, така пухнаста трава і таке палке сонце. Атмосфера просто шикарна . Тільки уявіть: ви валяєтесь у гамаці, у своїй затишній хатинці, м'яке тепло від вогнища зігріває вас, а сонце повільно заходить. У руці пляшка власного вина, котре  ви повільно попиваєте, спостерігаючи за всім цим.

Звук? Нічого особливого. Забавляють тільки фрази та зітхання героя. Усі дії супроводжуються примітивними і не дуже, звуками. Не вистачає музики з майнкрафту.

Сам собі гейм-мейкер.

У грі присутній не самий зручний, проте дуже широко-функціональний редактор мап. Якщо постаратися, можно зробити майже окрему гру. У цього проекту багато фанів, що призвело до великої кількості модів, доповнень і перекладів.

Плюси:

-Атмосфера.

-Редактор мап.

-Висока інтерактивність.

-Кількість ігрових предметів, перевалює за сотню!

Мінуси:

-Такий собі сюжет.

-Не вистачає приємної музики, як у Minecraft.

P.S.

Зверніть увагу, що гра називається Stranded 2. Stranded з англ. має багато значень, але нас цікавить саме це значення, викинутий на берег.

Я побачив, що гра не має гідних перекладів. Трохи подумавши, я вирішив перекласти її. Сподіваюсь отримати невеличку допомогу від команди UaLT.

URL зворотнього посилання для цього запису