Блоґи

Спільнота ґеймерських блоґерів

Автор: snovyda
snovyda
Купи мою книжку! http://snovyda.com.ua/buy.html
Користувач на сайті
на Вівторок, 03 січня 2012 в Статті

Як писати блоґ? (Міні-мануал від адміністрації)

Учорашній день показав, що не усі з легкістю розбираються із особливостями редактора блоґів на сайті PlayUA. Тому команда вирішила створити міні-мануальчик, у якому б роз’яснювалися найважливіші правила і способи публікації. А виконувати це рішення редакції змусили мене. Що ж, розповім я вам казочку про страшний-пристрашний редактор блоґів. Ви послухайте і більше не пустуйте із неправильним форматуванням тексту чи кривим заливанням картинок. Зверніть увагу на посилання під цим текстом «Читати повністю».

Отже почати публікацію слід із натиснення кнопки «Написати» на темно-сірій панельці вгорі сторінки з блоґами. Відразу перед вашими оченятами розчахнеться хвацький редактор блоґів (який між іншим у мільйон разів зручніший за редактор, яким ми публікуємо новини на головній сторінці сайту). Тепер треба обрати категорію. Гадаю не варто тлумачити, яким чином обирати категорії? Після того раджу звернути увагу на два списочка «Опубліковано» і «Можуть бачити усі». Це два параметра які автор публікації може змінити. Поки публікація не готова і не перевірена як слід, краще обрати «Приховано», а у другому списку обирайте те, що найбільше пасує до ваших побажань, щодо розголосу публікації.

Тепер вводимо назву публікації. Щодо вибору назви існує надзвичайно велика множина підручників. Раджу добряче помізкувати, перш ніж написати якусь дурню, яка не відповідає змісту публікації.

У наступному полі можна нарешті вводити текст самої публікації. Тут насправді нічого складного. Кнопочки мають такі ж позначення, як і в більшості текстових редакторві. Найперше, що слід запам’ятати: ніколи не вставляйте у це поле текст із Word’а або Open Office’а, бо разом із текстом ви вставляєте і форматування, що часом може спричинити непередбачувані глюки і ваша публікація виглядатиме як гімно. Тому перед вставлянням тексту у редактор, закиньте його у Блокнот, а вже звідти копіюйте для блоґа.

Ввівши текст вашої публікації, можна узятися за форматування. Найперше раджу на початку, перед самим текстом поставити якесь зображення у тему (в ідеалі – це має бути створене вами зображення але можна підібрати щось із усемережжя). Як поставити зображення? Отут справді виникає певне непорозуміння, бо ж існує кнопочка редактора Insert/Edite image, однак краще вставляти зображення через кнопку «Вставити медіа» (розташована відразу над панеллю приладів редактора, має чорний значок маленької течки). Після вставляння, задайте зображенню вирівнювання по центру. Відео поки що не варто вставляти, бо сервер не ґумовий.

Після вставляння ілюстрації, зверніть увагу на перший абзац. При його написанні врахуйте, що він повинен містити саму суть того, про що йтиметься у публікації. Також його треба виділити. Для цього поставте блималку-курсор у кінці цього першого абзацу і знизу, під полем вводу тексту знайдіть кнопочку «Читай далі». Після натиснення цієї кнопочки з’явиться червона пунктирна риска. Усе, що над цією рискою буде показано у стрічці оновлень та на сторінці з усіма блоґами. Усе, що після, можна буде прочитати, натиснувши посилання «Читати повністю». Так ви не засмічуватимете сторінку блоґів надто великими публікаціями і вашим читачам буде легше відстежувати ваші попередні записи. Наголошу, що посилання «Читай далі» треба ставити одразу після першого абзацу тексту і це обов’язково. Тільки так виглядає гарно, інші варіанти оформлення – гімно.

У інтернеті людям читати важко, та якщо текст подають маленькими порціями, вони нерідко можуть прочитати великі публікації, тому стежте за тим, щоб ваші абзаци були невеличкими і розділялися порожніми рядками. Наш редактор сам розділяє абзаци. Якщо помітили, що два абзаца злиплися докупи, видаліть ентер у кінці першого абзаца, а тоді вдарте його знову. Абзаци зробляться розділеними.

Добре, якщо текст має вирівнювання. Найкраще, коли використовується вирівнювання по ширині. Для цього потрібно виділити текст і натиснути кнопочку зі значком паралельних горизонтальних однієї довжини рисок.

Поекспериментуйте з можливостями редактора, підбирайте різні способи виділення особливо важливих елементів тексту та заголовків. Старайтеся робити ваші публікації охайними, а тексти – грамотними. Тільки так можна залучитися підтримкою читачів, які поважатимуть автора. Після усіх експериментів можна натиснути велику зелену кнопку «Опублікувати». Після чого ваші старання збережуться і будуть опубліковані.

Після публікації перегляньте, що ви наробили, вмийтеся холодним потом і знайдіть кнопку "Змінити" і відредагуйте публікацію. Найчастіше доведеться видаляти зайві пропуски між абзацами.

Оце й усе на сьогодні. Більше подробиць про викладання текстів у коментарях до цієї публікації.

 

блоґ виставлений P24, Івано-Франківська область, Україна Оглянути розгорнуту мапу
URL зворотнього посилання для цього запису